Dementie in het kort

Dementie is een verzamelnaam van meer dan vijftig ziekten. De ziekte van Alzheimer is met 70 procent de meest voorkomende vorm.

Nederland telt op dit moment ruim 260.000 mensen met dementie, meldt patiëntenvereniging Alzheimer Nederland. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal patiënten de komende decennia flink stijgen: in 2040 zal ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar.

Dementie begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen. Naarmate de ziekte vordert verliest de patiënt steeds meer vaardigheden. Uiteindelijk zal hij volledig afhankelijk zijn van anderen.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Volgens Alzheimer Nederland is de kans bij vrouwen is nog groter. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de bevolking een vorm van dementie.

Behalve de leeftijd kunnen ook erfelijke factoren en bepaalde leefstijlgewoonten een rol spelen.

De belangrijkste risicofactoren die de kans op dementie vergroten zijn roken, weinig bewegen, depressie, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en lage mentale activiteit.

Uit onderzoek blijkt ook dat het nooit te laat is om te beginnen met een gezondere leefstijl. Zo hebben ex-rokers van 65 jaar en ouder dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.