Menskapitaal

Menskapitaal is opgericht door Anniek Kramer, die ruim 20 jaar all round ervaring heeft in de HR wereld. “Na mijn studie pedagogiek en een opleiding tot trainer/opleider, rolde ik het personeelswerk in. Daar deed ik ervaring op in alle aspecten van Human Resources, zowel strategisch, tactisch als operationeel. Ik vervulde rollen als adviseur, manager, projectmanager, beleidsadviseur (arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen) en coach. Ik werkte o.a. bij VNU, Berenschot, ArboNed, Hogeschool Utrecht en Den Haag, Unilever, Bever Zwerfsport en Eneco. Ik volgde vele trainingen en cursussen, waaronder verandermanagement, een 2 jarige coachopleiding en de specialisatie tot gecertificeerd MatriX coach. Nu werk ik graag voor ú, aan uw opdrachten. Kerncompetenties: integer, betrokken, samenwerking zoekend, analytisch, met oog voor grote lijnen én details, snel én grondig, gestructureerd en veelzijdig, operationeel, tactisch en strategisch. Boek over dementie: “Door mantelzorg en vrijwilligerswerk in een woon-zorgcentrum ben ik geboeid geraakt door de wereld van de dementie. Ik werk – samen met Marcelle Mulder van Curamea – aan een boek dat familieleden kan inspireren bij het omgaan met hun dierbare met dementie.” Het boek verschijnt in februari 2016 bij uitgeverij Spectrum.
30 SEPTEMBER 2015 · 12:00
De wondere wereld van Alzheimer
WP_20150921_006

Vorige week was het Wereld Alzheimer Dag. In dat kader bezocht ik in Delft een inspirerende bijeenkomst, georganiseerd door de afdeling Delft-Westland-Oostland van Alzheimer Nederland. Anneke van der Plaats vertelde daar een verhaal over de werking van de hersenen bij dementie. Dat is ook het onderwerp van haar boek ‘De wondere wereld van dementie’. Daarin legt ze uit wat er in de hersenen gebeurt als iemand getroffen wordt door dementie. Het geheugen wordt langzaamaan gewist. Recente herinneringen verdwijnen het eerst, oudere herinneringen blijven langer bewaard.

De hersenen functioneren op 4 niveaus:
1. Zintuiglijke waarnemingen komen binnen.
2. Aan die waarneming wordt een basale emotie gekoppeld, bv. angst, blijdschap.
Deze 2 niveaus noemt ze het emotionele brein.3. Bewustwording van die emotie en bepalen wat met die emotie te doen.
4. Volledig bewustzijn en in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen, keuzes te maken.
Deze 2 niveaus noemt ze het denkende brein.

Anneke

Wondere wereld

Bij mensen met dementie, neemt het niveau waarop de hersenen functioneren af. Als het denkende brein niet (goed) meer functioneert, kan iemand niet meer kiezen welk gedrag hij laat zien. De emotie bepaalt dan het gedrag en het gedrag wordt niet meer geremd. Gevoelens dempen, je behoefte uitstellen, over jezelf nadenken, opdrachten uitvoeren, het zijn allemaal functies die verdwijnen. En hoe meer stress er is, hoe slechter iemand zal functioneren. Van der Plaats legt uit hoe belangrijk zij het vindt, dat mensen met dementie verblijven in een omgeving waarin zij zich herkennen, liefst in een woonkamer met de meubels uit hun jeugd. Er zal dan minder stress zijn waardoor het niveau van functioneren minder snel afneemt.

Ze vertelde bijvoorbeeld over een toilet, die geheel in het wit is opgetrokken: witte tegels, witte wc, witte wc bril. Mensen met dementie gaan slechter zien, waardoor ze de toilet niet meer herkennen. Hoe wil je dan dat ze er op gaan zitten? Haar idee: neem een zwarte toiletbril en maak de tegels achter de toilet donker.

Ik schuifel door de gang
Ik voel een zachte aandrang
Waar is toch het toilet gebleven?
Heel de gang lijkt wel te zweven
Alle deuren lijken op elkaar
Wist ik het nu maar
Zuster help ik houd het niet meer
Wijs me de weg deze ene keer.
Overigens is er ook een filmpje waarin de schrijfster uitleg geeft over dementie. Klik hier onder voor het filmpje van 17 minuten.